Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Potočnjak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

21. 09. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Potočnjak

U okviru današnje rubrike Online vrt lekovitog bilja, predstavljamo Potočnjak.

Potočnjak je uspravna, slabo razgranata biljka sa stabljikom visine do 1 metra. Na vrhu svake stabljike nalazi se lepo razvijen i divan jarkocrveni cvat poput klasa sitnih cvetica . Listovi su duguljasti i šiljasti, bez peteljki. Listovi obuhvacaju stabljiku.

Raste u umerenim oblastima severne polulopte. U Evropi, na severu od Skotske i Skandinavije, na balkanskom poluostrvu, Rusija (Evropski deo, Kavkaz, Sibir, Srednja Azija), Severna i Juzna Amerika, Australija. Kod nas u siprazjima i blizu vodotoka, kanala, malih reka, oko jaraka, na vlaznim sumskim proplancima, dolinama i drugim mestima sirom zemlje do 1000 m nadmorske visine.
Lekoviti deo biljke: za lek sabire se vrh biljke sa cvetnim klasom. Suši se u hladu na zracnom mestu.Lekovito delovanje: koristi se izvana i iznutra protiv crvenila kože i egcema, raznih upala kože i svraba te protiv krvarenja maternice i krvave stolice.

Upotreba: 2 - 3 kasike sitno zdrobljene ili mlevene biljke zaliva se sa 0,5 litara kipuce vode i nakon hladjenja procedi se i pije za dva dana.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza