Naslovna  |  Ne propustite!  |  Čačak: "Svet(l)opisi" u Gradskoj biblioteci
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

25. 09. 2020. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: "Svet(l)opisi" u Gradskoj biblioteci

U organizaciji Udruženja „Čuvari dela Vuka Karadžića” iz Čačka i Gradske biblioteke održan je program „Svet(l)opisi”.

Vidovdanski svet(l)opisi predstavljaju stalni letnji program Ogranka Vukove zadužbine u Čačku i njime se promovišu izdanja Zadužbine iz Beograda, ali je zbog zdravstvene situacije promocija pomerena do početka jeseni. U međuvremenu preminuo je predsednik Vukove zadužbine, veliki kulturni poslenik, urednik „Danice” dr Miodrag Maticki, a njegov urednički osvrt je pribeležen i u poslednjem izdanju Srpskog narodnog ilustrovanog kalendara „Danica”.

 O dr Matickom, Vukovoj zadužbini i njenim izdanjima govorio je upravnik Vukove zadužbine Slavko Vejinović, sekretar Dušica Maticki i prof. dr Boško Suvajdžić. Vejinović se posebno osvrnuo na pažnju koju Zadužbina posvećuje negovanju srpskog jezika i izdavačkoj delatnosti, ističući i saradnju koju ostvaruje sa ograncima u zemlji, a i izvan njenih granica. „Šireći mrežu ogranaka na celom srpskom kulturnom prostoru, Zadužbina doprinosi boljem međusobnom upoznavanju i povezivanju srpskog naroda na zajedničkim i važnim zadacima kojima se štiti i čuva njegov kulturni identitet”, kazao je on.

Vukova zadužbina, prema rečima sekretara Dušice Maticki, okupljala je i dalje okuplja ljude koji pregalačkim radom svedoče da bi jezik trebalo čuvati i u teškim vremenima i slediti dr Matickog i sve prethodnike koji su u temelje njenog zdanja utkali svoje znanje i želju da jezička kultura i kulturni sadržaji budu dostupni većem broju ljudi.

Prof. dr Boško Suvajdžić godinama svedoči o značaju očuvanja vukovske tradicije pokušavajući da mladim ljudima dočara bogatsvo narodne književnosti. Ovoga puta je prof. Suvajdžić govorio o poslednjem broju „Danice”, a kazivao je i nove, vlastite stihove „Biti Srbija”.

 

Školski zabavnik „Danica za mlade” predstavila je Mila Mutavdžić, nastavnica srpskog jezika u penziji i član Ogranka Vukove zadužbine u Čačku, ističući važnost ove publikacije kao odličnog didaktičkog sredstva u nastavi. Uz pomoć nastavnice Milice Milošević i  učenika trnavske OŠ „Sveti Đakon Avakum” prikazan je deo tog bogatog, ovogodišnjeg izdanja.

Tokom programa dr Olivera Krupež, kao član Upravnog odbora Udruženja, predstavila je elektronsku publikaciju koju je pripremila „Iz pera mladih čuvara narodne duhovne kulture” – zbornik radova učenika iz zemlje i rasejanja.

Program je osmislila i moderirala predsednik Ogranka Vukove zadužbine u Čačku Danijela Kovačević Mikić, a za muzički intermeco bili su zaduženi Sanja Perovanović i Aleksandar Smrekić.    

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza