Naslovna  |  Ne propustite!  |  Zavičajni muzej Priboj: Onlajn katalog izložbe "Tragom jarmovačkih rudara"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

08. 10. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Zavičajni muzej Priboj: Onlajn katalog izložbe "Tragom jarmovačkih rudara"

Zavičajni muzej Priboj objavio je onlajn katalog izložbe "Tragom jarmovačkih rudara", čiju je izložbu i štampanje pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Humke, kolektivne grobnice metalnodopskih i ranosrednjevekovnih zajednica najčešći su spomenici kulture, arheološka nalazišta u pribojskom kraju. One su nezaobilazan izvor za izučavanje života ljudi na ovim prostorima tokom skoro tri milenijuma. Dosadašnja istraživanja praistorijskih humki u pribojskom kraju jedan su od pokretača osnivanja Zavičajnog muzeja u Priboju. Ovaj katalog je i nastao povodom dvadsetogodišnjice postojanja i rada muzeja.

Uvodni deo kataloga posvećen je opštim podacima i istorijatu istraživanja humki u pribojskom kraju. U drugom delu su kataloški obrađeni nalazi iz sedam grobova sa dve humke u Kaluđerskom Polju. U izložbu i katalog uvršćeno je i nekoliko eneolitskih nalaza iz naselja prvih jarmovačkih rudara u sloju ispod istraženih humki i nekolko rudarskih alatki iz okna sa lokaliteta Curak. Zbog ograničenosti izložbenog prostora i nedovršene konzervacije, Muzej nije u mogućnosti da prezentuje ukupne rezultate istraživanja arheometalurškog centra Jarmovac. 

Katalog možete pogledati:  Katalog

Foto: Priboj.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza