Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Zovine bobice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

16. 10. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Zovine bobice

U okviru rubrike Online vrt lekovitog bilja, danas predstavljamo Zovine bobice ili Crnu zovu.

Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenela i u Ameriku (zapadni deo Severne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova.

U pitanju je žbunasta listopadna biljka, koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu rečnih kanala ili potoka (mada uspeva gotovo na svakom tlu). Žbun zove obično raste u visinu do 10 metara. Cveta u proleće (maj i jun mesec), a boja cveta varira od bele do žućkaste boje. Kada precveta, nastaju zelene bobice koje, kada sazre, postaju tamnoljubičaste ili crne. Bobice sazrevaju krajem avgusta i tokom septembra.

Cvet i bobice u sebi sadrže veliki broj jedinjenja koja pozitivno utiču na naš organizam i olakšavaju simptome mnogih bolesti, Najpoznatija su antocijanini, koji jačaju naš imuni sistem i flavonoidi, koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene ćelije organizma.


Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svedoči i podatak da je prvi izbor u lečenju sledećih bolesti: prehlada, grip i kašalj, problemi sa sinusima i upale, zatvor, alergije, karcinomi, podizanje imuniteta (crna zova ima više procenata antioksidanata u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili gođi bobice), eliminacija masti i holesterola iz organizma.

Borba protiv prehlade, gripa i propratnih simptima, kao što je kašalj, su bolesti kod kojih se crna zova najviše primenjuje. Čaj crne zove je i odličan način zaštite od gripa u zimskim mesecima, tokom trajanja epidemije ili ukoliko putujete u područja gde vlada epidemija.  Kada je pre 20-ak godina američka država Panama bila pogođena epidemijom gripa, njena vlada je javno podržala i preporučivala korišćenje ove biljke.

Crna zova u sebi sadži jedinjenja koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daju boju, stimulišu i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizma. Nekoliko studija je naučno dokazalo da aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripa. Konkretno, flavonoidi se vezuju za virus gripa, kao što su N1H1 (“svinjski grip”) i N1H5 (poznatiji kao “ptičiji grip”).

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza