Naslovna  |  Ne propustite!  |  63 kombinacije tačkica nekima život znače
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

04. 01. 2021.

Izvor: Nova.rs

63 kombinacije tačkica nekima život znače

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2018. godine zvanično je proglasila 4. januar za Svetski dan Brajevog pisma kao dan za podizanje svesti o značaju Brajevog pisma kao sredstva komunikacije u punom ostvarivanju ljudskih prava za slepe i slabovide osobe.

Svetskim Danom Brajevog pisma prisećamo se rođendana Luja Braja, rođenog u Kupreu, Francuska, 1809. godine, zaslužnog za izum Brajevog pisma, široko korišćenog reljefnog sistema čitanja i pisanja kojim se koriste slepi. To je šestotačkasti kod sačinjen od šest uzdignutih tačkica mrežasto raspoređenih. Postoje 63 kombinacije ovih tačkica, što znači da se one mogu preneti na više jezika, uključujući i muzičku notaciju.

Brajevo pismo je važno za opismenjavanje i doživotno obrazovanje slepih, njihovu slobodu izražavanja i mišljenja, kao i socijalnu inkluziju.

Obeležavajući Svetski dan Brajevog pisma, Svetski savez slepih apeluje na sve zemlje da ratifikuju i sprovode Marakeški ugovor, koji omogućava distribuciju brajičnog i drugih dostupnih štiva bez bojazni od ograničenja autorskih prava. To je pravi način da obezbedimo da Brajevo pismo ostane relevantno, rame uz rame sa novim tehnologijama. Isto tako, ovo je od presudne važnosti, obzirom da je u manje razvijenim zemljama brajična produkcija skupa, što ograničava dostupnost knjiga i ostale literature za slepe.

Pored toga, budući da svet nastoji da se izbori sa pandemijom kovida 19, pristup informacijama i tekstovima u dostupnim formatima od velikog je značaja za slepe i slabovide osobe.

“Stoga koristimo ovu priliku da pozovemo vlade, političare i sve ostale relevantne faktore da obezbede da knjige, literature i da ostali tekstovi budu dostupni u pristupačnim formatima uključujući i Brajevo pismo, tako da niko ne bude zapostavljen”, poručuju iz Saveza slepih.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza