Naslovna  |  Ne propustite!  |  Hristos se rodi - Vaistinu se rodi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

07. 01. 2021.

Izvor: N1 - ObjektivNo1

Hristos se rodi - Vaistinu se rodi

Najradosniji hrišćanski praznik, dan rođenja Hristovog, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. SPC je pozvala, u Božićnoj poslanici, vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, navodeći da time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, i nazvala zdravstvene radnike decom Božjom jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele.

Prema jevanđelju, Isus Hrist je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema. Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Srpska pravoslavna crkva pozvala je, u Božićnoj poslanici, vernike da se pridržavaju mera u borbi protiv korone, navodeći da time ne pokazuju odsustvo vere već poštuju svetinju života, i nazvala zdravstvene radnike decom Božjom jer se nesebično žrtvuju lečeći obolele. „Ljubav novorodjenoga Bogomladenca podseća nas i poziva da u ovim danima velikih iskušenja zablagodarimo lekarima i svom medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života“, navedeno je u poslanici.

Božić je najradosniji hrišćanski praznik, koji označava rodjenje Hristovo.

Slavi se tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Medjusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

Foto: ritamgrada.rs/SPC

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza