Naslovna  |  Ne propustite!  |  Srpska poezija kao izvozni proizvod – da li je to moguće
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

22. 03. 2021.

Autor: RTS

Srpska poezija kao izvozni proizvod – da li je to moguće

Svet je onlajn čitanjem obeležio Dan poezije. Unesko je 21. mart posvetio stihovima. U vremenu kada je mnogo toga stalo, poezija prelazi granice.

Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture kaže da iako se u prvi mah čini kao neverovatno da tako nešto može biti tačno, zapravo poezija je itekako dobar izvozni proizvod jer tu može da se izveze samo ono što je nabolje.

"Kada se pogleda taj raskošni luk, od Ljubomira Simovića pa do najmlađih pesnika, koji tek sada stupaju na scenu, onda ćemo videti da je to raskošno bogatstvo srpske poezije", ističe pesnik Dragan Jovanović Danilov.

Uz visok kvalitet naša poezija ima i ono što je važno za uspeh van granica, prožimanje duhovne osobenosti domaćeg tla i širine svetskih tokova. 

"Jedan veliki pesnik Visten Hju Oden kaže da velika poezija i velika umetnost uopšte treba da budu kao vino iz neke župe, znači da bude lokalno ali zato svuda poštovano", poručuje Jovanović Danilov.

Poštovanje velikih domaćih izdavača poezija nije stekla pa je nema, ili je malo zastupljena, u njihovim programima ali nekoliko manjih, redovno je objavljuje i pomaže njen put u svet.

Ipak, najvažnija je uloga resornog ministarstva koje 15 godina sufinansira prevod književnih dela na strane jezike. 

"Imamo preko 100 knjiga pesničkih koje su objavljene, pa tako imamo u prethodnoj godini, koja je bila po mnogo čemu delikatna, prevode s jedne strane naših klasika, kao što su "Luča Mikrokosma" i "Gorski vijenac" Njegoševi na japanski jezik i na drugoj strani prevode pesnika mlađe generacije, kao što je Alen Bešić", naglašava Vesković.

Našu poeziju najčešće prevode na slovenske jezike, a na vrhu liste prevođeniih godinama je Vasko Popa.

Svake godine u proseku se objavi šest do 10 pesničkih knjiga naših autora u prevodu na strane jezike. To podrazumeva i obimne antologije u kojima su zastupljeni stihovi  čitavog niza  naših savremenih pesnika.

Novac za podršku prevođenju književnih dela ove godine je udvostručen u odnosu na prethodnu godinu. Iznosi 14 miliona dinara. Poeziji je namenjeno 15 do 20 procenata.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza