Naslovna  |  Ne propustite!  |  Čačak: "Ćeraćemo se još!"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

17. 03. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: "Ćeraćemo se još!"

Princ srpske poezije, akademik Matija Bećković, više od pola veka je u centru pažnje javnosti, i književne i vaskolike druge, pa je to jedan od razloga da 13. marta „otvori“ 51. Disovo proleće koje tradicionalno organizuje Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“.

Prepuna velika sala Doma kulture u Čačku najbolja je potvrda Bećkovićevog književnog trajanja i aktuelnosti njegovog „ćeranja“ sa vremenom, običajima, ljudima, društvenim i političkim prilikama i svetskim događajima naše svakodnevice.Akademik Matija Bećković je jedan od vodećih bardova srpskog književnog života, autor antologijskih knjiga poezije i beseda kojima nema ravnih u novijoj srpskoj književnosti i pripada generaciji pisaca koja svakom svojom knjigom izaziva veliko interesovanje.Bećkovićevi pesnički snopovi bacili su svetla na sve naše duhovne, tradicijske i istorijske tačke i  danas su nesumnjivo među najvažnijim, najsugestivnijim i najaktuelnijim parametrima ukupne duhovnosti srpskog naroda. Njegova poezija iznova rađa svet baš u trenutku koji po svemu podseća na „pošljednja vremena“.

 

 

Otvaraju se još jednom - duhovito, strelovito i bolno - davno zapretane šifre odrastanja, njihov tajanstveni sjaj dolazi do jezika. Ne kaže se uzalud da nam je sadašnjost prekrivena hijeroglifima starih početaka. U srpskom pesništvu ne postoji direktniji put kroz te hijeroglife od onog koji bira Matija Bećković. Ili je možda bolje reći da je on odabran, da je put odabrao njega. On je kopač zlatnog stiha, čovek na čije je rame ruku spustio Vladika Rade...Kao laureat 27. Disovog proleća, 1990. godine u Čačku, Matija Bećković je otkrio da Disov stih “Slutim, a slutiti još jedino znam“ sebi najčešće šapuće u bradu. Te godine Disovom zavičaju je podario „Nadkokot“, knjigu sa ilustracijama Mome Kapora koja se po svojoj osobenosti i lepoti izdvojila kao umetničko delo. Danas se delom akademika Matije Bećkovića istrajno bave i književni kritičari i pisci i dežurni ideolozi...Ali srećom, ponajviše čitaoci.

 

 

Upravo čitaocima Matija Bećković poklanja Sabrana dela u dvanaest knjiga od kojih je jedanaest u izdanju „Štampara Makarija“ objavljeno za prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, a poslednja, pod naslovom „Oli mi ga dat“, biće promovisana krajem marta. Na promociji Bećkovićevih Sabranih dela u Čačku izdavačku kuću „Makarije“ predstavio je urednik Želidrag Nikčević. Ova izdavačka kuća osnovana 2006. godine,  svojom delatnošću širi duhovne vidike i u službi je srpske književnosti, savremene i aktuelne, ali i celokupne u njenom tradicijskom i vrednosnom kontinuitetu. Zasnovana je na visokim kriterijumima u izboru knjiga, strogim standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i sagledavanju potreba savremenog čitaoca.

 

Objavljujući sabrana dela Njegoša, Andrića, Crnjanskog, Selimovića, Dučića, Vladike Nikolaja, Matije Bećkovića i drugih, izdavačka kuća „Štampar Makarije“ pokazala je jasno, beskompromisno opredeljenje za proverene vrednosti i magistralne tokove srpske duhovnosti.Čačanskoj publici Matija Bećković čitav sat govorio je stihove, od „Svetog Save“, „Kosova“, do „Ćeraćemo se još“, „Kad budem mlađi“, „Kad budem još mlađi“, „Nisi ti više mali“, „Kad dođeš u bilo koji grad“ i druge koje su nagrađene dugim aplauzima. Na kraju ove izuzetne martovske večeri koja je je bila svojevrsna „konvencija“ provetravanja duše, Matija Bećković potpisivao je knjige.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza