Naslovna  |  Ne propustite!  |  Čačak: "Vek stradanja"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

24. 03. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: "Vek stradanja"

U Medjuopštinskom istorijskom arhivu u Čačku danas je predstavljen projekat Vek stradanja, popis žrtava od Balkanskih ratova do NATO bombardovanja, koji realizuje ova ustanova kulture.

Projekat  će biti  sproveden od 2014. do  2019.godine. Cilj projekta je pravljenje sveobuhvatnog i jedinstvenog popisa stradalih lica sa teritorije čačanskog kraja tokom ratova u 20.veku.

Nije slučajno što  na  godišnjicu NATO bombardovanja  predstavljamo  projekat "Vek stradanja", jer ni nakon 15 godina od  bombardovanja NATO  alijanse   SR Jugoslavije još uvek se  ne zna tačan broj  žrtava, kao ni u prethodnim ratovima 20.veka, rekla je  direktorka  Medjuopštinskog istorijskog arhiva, Lela Pavlović. Projektom "Vek stradanja"  Arhiv se pridružuje obeležavanju na nivou zemlje 100 godina  velikog rata. Direktorka Pavlović je rekla da se poseban akcenat  stavlja na saradnju sa  prosvetnim ustanovama, odnosno  mrežu osnovnih i srednjih škola  na području Čačka, G.Milanovca i Lučana. U Regionalnom centru i ŠU već su promovisani upitnici, istakla je  Lela Pavlović.

 

Projekat "Vek stradanja" obuhvata tri etape. Prva  će trajati od 2014. do 2016. I obuhvata  popis civilnih i vojnih  žrtava u toku Balkanskih  ratobva i Prvog  svetskog rata, druga će biti realizovana od 2016. do 2018. godine  i u okviru nje  će se raditi popis nastadalih  tokom  Drugog svetskog i gradjanskog rata  od 1941. do 1945.  I nakon 1945. godine. Treća etapa će biti  od 2018.  i u  2019. godini i obuhvatiće popis nastradalih tokom  jugoslovenskog  gradjanskog rata 1991. Do 1995.  I NATO agresiju 1999. godine.

Osim  Lele Pavlović  medju autorima projekta su istoričar Danijela  Davidović i Goran Davidović, takodje istoričar i viši arhivist Medjuopštinskog  istorijskog arhiva u Čačku. Davidović  kaže da je prikupljanje podataka  veoma težak posao  s obzirom  na činjenicu da je prošao skoro čitav vek od Prvog svetskog rata i nekoliko decenija od drugih ratova, a osim toga i arhive su uništavane i rasturane.

Predstavnici  Istorijskog arhiva kažu  da za organizovanje  istraživanja postoji veliko  interesovanje i kod naučne javnosti, ali i kod  šire  populacije posebno kod učenika.  Jedan  mali deo sredstva   za projekat   obezbedilo je Ministrastvo kulture, ali  se u Arhivu nadaju da će i lokalna samouprava učestvovati u finansiranju ovog značajnog projekta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza