Naslovna  |  Ne propustite!  |  Čačak: Obeležen Dan arhiva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

24. 04. 2014. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Obeležen Dan arhiva

Povodom Dana arhiva, u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Čačku danas je predstavljen 28.broj časopisa „Izvornik“.

Dan arhiva je 22.april, kada je u Srbiji 1948.godine osnovano 16 arhivskih središta, među njima i u Čačku. Međuopštinski istorijskih arhiva svoj dan obeležava 24.aprila kada je za upravnika postavljena Margita Radović. Objavjivanjem knjige „Crno na belo“ 1965. Godine čačanskih arhiv počinje sa izdavačkom delatnošću. Do sada je objavljeno 120 naslova, od toga 28 brojeva časopisa "Izvornik". Od izdavanja prvog broja 1984.godine do danas je u priređivanju časopisa učestvovao 61 saradnik, a objavljena su 324 priloga, kazala je Lela Pavlović, direktorka Arhiva.

Ovogodišnje izdanje časopisa Izvornik obuhvata građu od prve decenije 19.veka do perioda posle II svetskog rata. Prikupljene su službene i lične prepiske, dnevničke beleške, koje oslikavaju društvenu i političku istoriju tog perioda. „Izvornik“ je veoma značajana, jer doprinosi istoriji Čačka, ali i Srbije, pa čak i Jugoslavije, rekao je dr Milan Koljanin, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

 

 

Dr Ljubodrag P.Ristić, naučni saradnik Balkanološkog instituta SANU je istakao da Izvornik predstavlja veoma značajno dostignuće Istorjskog arhiva u Čačku, jer u ovom periodu teško opstaju i časopisi koji se ne bave objavljivanjem arhivske građe. Dr Ristić je rekao da su četiri rada najzanimljivija, jer se odnosi na čačanski kraj. Reč je o radovima Radoša Madžarevića, Lele Pavlović, Milomirke Adžić i Gorna Davidovića.

U ovom izdanju Izvornika objavljeno je 13 radova, a tiraž je 300 primeraka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza