Naslovna  |  Ne propustite!  |  Čačak: Nedelja Arhiva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

09. 12. 2014. Zablaće

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Nedelja Arhiva

U saradnji sa OŠ „Vladislav Petković DIS“ u Zablaću Arhiv je 4. decembra započeo prikupljanje podataka o učesnicima balkanskih i Prvog svetskog rata, u okviru realizacije prve etape projekta „Vek stradanja. Čačanski kraj u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1999. godine“.

Međuopštinski istorijski arhiv za Grad Čačak i Opštine Gornji Milanovac i Lučani (MIAČ)  je ustanova koja ima zadatak da se brine o arhivskoj građi i  registraturskom materijalu na teritoriji Grada Čačka, opština Gornjeg Milanovca i Lučana. 

Podsećamo: 2013. – Arhiv u Čačku osmislio je faze i projektne aktivnosti,  februara meseca 2014. usledio je dogovor o saradnji sa Školskom upravom i Regionalnim  centrom za profesionalni razvoj zaposlenih u  obrazovanju.    Stoga, projekat „VEK STRADANjA“ se realizuje sa  prosvetnim ustanovama, odnosno oslanja  na mrežu osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Čačka, Opština G. Milanovac i Lučani. U saradnji i sa podrškom Školske uprave, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Aktivom istoričara, Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku je u okviru „Nedelje Arhiva“ započeo 4. decembra 2014. u OŠ „Vladislav Petković DIS“ u Zablaću prikupljanje  fotografija i dokumenata iz perioda Prvog svetskog rata, na osnovu Upitnika koja su im podeljena. 

 

Profesor istorije Danijela Davidović,  jedna od članova projektnog tima, prikupila je fotografije i dokumenta učenika koja su obrađena i prikazana u Školi preko video bima, pojašnjeno im je kakav je način obrade podataka i koji su ciljevi dugogodišnjeg projekta. Za saradnju u realizaciji ovog projekta učenici su dobili Zahvalnicu Arhiva.Uz zahvalnost direktoru Škole gospodinu Milijanu Paunoviću, koji je prihvatio i omogućio da se prikupljaju dokumenata, fotografije, i njihovo skeniranje, prosleđivanje u bazu podataka,  obavi prvo u školi koja za Arhiv ima posebnu važnost.  Najstariji dokument koji se čuva u čačanskom arhivu je popis knjiga koji je sačinio učitelj iz Zablaća, 1813. Najvažniji deo projekta odnosi se na prezentaciju navedenih istraživanja u vidu posebnih publikacija, stvaranju jedinstvene baze podataka i oranizovanju izložbi, predavanja i seminara. Na kraju svake projektne aktivnosti (3) organizovala bi se jedna centralna izložba na osnovu prikupljenih podataka sa terena, ali i manjih pojedinačnih izložbi koje bi se organizovale u školama, na osnovu prikupljenih podataka za dotičnu školu i teritoruju koju ona pokriva (posebno seoska područja).  

 

 


 

U okviru ovog projekta, je i izložba koja je bila postavljena u holu Doma kulture u Čačku 23-ćeg septembra 2014. povodom 80 godina od podizanja Spomen kosturnice izginulim vojnicima svih nacionalnosti  na teritoriji čačanskog kraja 1912-1918,  gde je među eksponatima bio i popis 920 sahranjenih. Obeležavanje 100-godina od početka Velikog rata jeste ujedno i povod da dokumentima i fotografijama kao prvorazrednim istorijskim izvorima izborimo istinu o uzrocima, povodu i samom toku stradalništva  srpskog naroda. Jedan od onih koji nam je pokazao kako se treba dokumentima boriti, bio je Arhiv Srbije koji u svojim fondovima čuva preko pola miliona dokumenata koja svedoče o ovom periodu, koji je dokumentom dokazao da je nemačka diplomatija i pre Sarajevskog atentata imala nameru da borbu za novu preraspodelu sveta vodi preko teritorije srpske države.  U  Međuopštinskom istorijskom arhivu Čačak čuvaju se fondovi,  zbirke i objavljena arhivska građa iz privatnih fondova u našem časopisu Izvornik, koji pomažu da sagledamo istinu o Velikom ratu. Saradnja sa pojedincima koji poseduju arhivsku građu, koju žele da  poklone, ili daju na uvid da  skeniramo i vratimo vlasniku, pomaže da sačuvamo istinu o događajima od pre jednog veka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza