Naslovna  |  Ne propustite!  |  Povratak iz zaborava Mihaila Konstantinovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

09. 04. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Povratak iz zaborava Mihaila Konstantinovića

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i Međuopštinski istorijski arhiv u Čačku ispravili su 8. aprila 2015. godine zavičajni greh prema Mihailu Konstantinoviću, istaknutom pravniku, ministru i utemeljivaču više zakona, čije ime nije često pominjano u rodnom gradu.

Veče sećanja na ovog velikana srpske nauke i rodoljuba održano je u biblioteci Arhiva, a u okviru manifestacije 52. „Disovo proleće“. U ime organizatora goste i prisutne pozdravila je Lela Pavlović napominjući da se ustanove kulture trude da ožive sećanja na zaboravljene umove iz prošlosti, a jedan od njih svakako je i Mihailo Konstantinović.

 


 O Čačanskim godinama porodice Konstantinović, u kojoj je Mihailo bio sedmo dete, govorio je prof. dr Svetislav Marković koji je sa Lelom Pavlović koautor rada pripremljenog za predstojići skup u Ivanjici. Ovom prilikom publika je videla više značajnih dokumenata i fotografija iz porodične arhive Konstantinovića koje je dala Milica Konstantinović, Mihailova snaha, a supruga njegovog sina Radomira, istaknutog pisca i književnog kritičara.

 


Sadržajnu biografiju Mihaila Konstantinovića saopštila je brojnoj publici Marijana Matović, bibliotekar-savetnik, a o Konstantinovićevom doprinosu razvoju društvenih nauka, njegovoj ulozi u vladi Cvetković-Maček gde je bio ministar bez portfelja, i kasnije kao dekana Pravnog fakulteta u Beogradu i autora više zakona koji se i danas primenjuju, govorio je dr Jovica Trkulja, redovni profesor ovog fakulteta.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza