Naslovna  |  Ne propustite!  |  Čačak: Otvorena izložba "Ličnosti i potpisi"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

27. 04. 2015. Čačak

Izvor: ObjektivNo1.

Čačak: Otvorena izložba "Ličnosti i potpisi"

U prostorijama Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije, "Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije", autora: Dušana Jončića, Jelene Đurišić i Dragoša Petrovića.

Otvorena je na dan kada je na mesto prvog upravnika Arhivskog središta u Čačku postavljena profesorka i direktorka Gimnazije Margita Radović. Prošlo je 67 godina, Ustanova je menjala nazive, teritoriju nad kojom je vršila nadzor, osnivače,  dolazili su novi ljudi, ali je delatnost ostala nepromenjena – zaštita arhivske građe i dokumentarnog materijala na terenu, njeno preuzimanje i čuvanje u depou Arhiva i davanje na uvid javnosti.

 


Tačnije 22. aprila 1948. na osnovu Naredbe vlade FNRJ o privremenom obezbeđenju arhiva, iz marta meseca iste godine,  osnovano je Arhivsko središte u Čačku, zajedno sa još 15 drugih u Srbiji. Ove godine tog dana bila je svečana sednica jednog od osnivača Arhiva,  Skupštine Gornji Milanovac u okviru proslave 200 godina od podizanja Drugog srpskog ustanka, čija je  centralna svečanost održana 23.aprila  u Takovu, na mestu gde je Miloš Obrenović izgovorio čuveni poziv okupljenim ustanicima na Cveti 1815.


    O radu čačanskog arhiva svedoči Izveštaj o stručnom nadzoru komisije za vršenje nadzora nad stručnim radom arhiva u Srbiji, (mart 2014) od 23. aprila 2014. godine, koji je vodila načelnica Matične službe Arhiva Srbije, arhivski savetnik Vera Filipović, i član Komisije Vukadin Šljukić:
„Međuopštinski istorijski arhiv Čačak jedan je od najboljih arhiva u Srbiji. Arhivski stručnjaci u skladu sa svim arhivskim pravilima rade na zaštiti, sređivanju i obradi arhivske građe. Takođe prate sve promene i preporuke u arhivskoj struci, novine u domenu informatičke delatnosti, aktivni su u stručnim telima i komisijama koje formira Arhivističko društvo Srbije. Pored obavljanja redovnih poslova Arhiv radi i na promociji arhivske struke objavljivanjem raznih stručnih publikacija i priređivanjem izložbi. Nadamo se da će naš detaljan izveštaj o obavljanju stručnih poslova i o rezultatima koje je Međuopštinski istroijski arhiv Čačak ostvario doprineti da vladajuće lokalne i republičke strukture finansiraju osnovne potrebe kao i svrsishodne projekte Arhiva. Međuopštinski istorijski arhiv Čačak po sistematizaciji radnih mesta predviđa 17 radnika a broj zaposlenih trenutno je 15. Da bi se efikasnost rada sa arhivskom građom unapredila preporučujemo  da povećaju broj zaposlenih u skladu sa postojećom sistematizacijom radnih mesta.“

 

 

Izložba Ličnosti i potpisi obuhvata vremenski period od 1918. do 2006. godine, od nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do nestanka Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Kroz četiri poglavlja: (Kraljevina Jugoslavija, Svet između dva rata, Posleratna Jugoslavija i Svet posle rata)  predstavljeno je 156 ličnosti sa potpisima. Prikazani su vladari, državnici i političari iz Jugoslavije i zemalja širom sveta. Uporedo su dati dokumenti sa njihovim potpisom i njihove fotografije. Izložbu dopunjuju kratke biografije ličnosti i legende dokumenata.

 


Predstavljeni su različiti  dokumenti, od privatne prepiske do zvaničnih notifikacija i poruka koje su državnici međusobno razmenjivali, međunarodni ugovori, akreditivna pisma i odgovori na njih, izveštaji diplomata, stranačka prepiska. Dokumenti potiču iz fondova Dvora Kraljevine Jugoslavije, Ministarstva inostranih dela/poslova, Kabineta maršala Jugoslavije, Kabineta predsednika Republike, Predsedništva SFRJ, Predsedništva SRJ, Saveza komunista Jugoslavije, zbirke Milana Stojadinovića i Zbirke fotografija. Arhiv Jugoslavije je posle 2006. godine izgubio državu čija su najvažnija dokumenta vremenom nalazila svoje mesto u njegovim depoima. Poput Osmanskog arhiva ovaj arhiv postao je deo istorijskog nasleđa. Povezan sa kratkim 20. vekom, Arhiv Jugoslavije je danas najvažnija arhivska ustanova za sve istraživače koji proučavaju savremenu istoriju Južnih Slovena i zapadnih oblasti  Balkanskog poluostrva.

 


Autografi ostaju kao spomen na jedno vreme, kada su postojali lični sekretari koji su od zaborava i za istoriju čuvali čitave arhive svojih moćnih šefova –predsednika vlada, ministara, monarha. Potpisi su istraživačima jako važni kao dokaz izgleda rukopisa junaka događaja, često su slova iz potpisa najvažniji dokaz da je neka nepotpisana beleška na dokumentu potekla od izvesne političke ličnosti. Prvi potpis i fotografija na ovoj izložbi je  Petra I Karađorđevića, poslednjeg kralja Srbije i prvog vladara novoformirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preko evropskih i svetskih vladara do Gerharda Šredera, nemačkog kancelara. Na osnovu prikazanih ličnosti i dokumenata može se lako  pratiti diplomatska aktivnost i značaj koji je  država čija se dokumenta čuvaju u Arhivu Jugoslavije  imala u datom trenutku i vremenu.

 


 Arhiv Jugoslavije, koji po značaju fondova i dužnim metrima koje čuva u svojim depoima, predstavlja jednu od najvažnijih kulturnih i naučnih ustanova Srbije, ujedno je i član Međunarodnog arhivskog saveta u kome  ima status člana „A“ kategorije. Izložbu je otvorio Miladin Milošević, arhivski savetnik, direktor Arhiva Jugoslavije, priznat  od stručne  javnosti  kao odličan poznavalac svih službi arhiva, jer je posle završenog arhivističkog tečaja, prošao od poslova nadzora  i zaštite arhivske građe van arhiva do člana radnih tela koja su pisala stručna uputstva, pravilnike, uredbe, kojim su regulisani poslovi u oblasti zaštite arhivske građe. Nekada član Predsedništva Saveza arhivskih radnika Jugoslavije, sekretar stručnog arhivističkog časopisa Arhivist, sada uređuje časopis Arhiva Jugoslavije, Arhiv i član je redakcije Istorija 20. veka. Uspešna je i njegova saradnja  sa stranim arhivima. Posebno izdvajamo konferencije koje je organizovao Međunarodni arhivski savet. Svojim znanjem i ugledom koji ima među arhivistima  u zemlji i inostranstvu (od Slovenije, Bosne i Hercegovine do Malezije i Alžira), od 2001. godine kada je postavljen za zamenika direktora, a naročito od 2006. kada je imenovan  za direktora, omogućava  da Arhiv Jugoslavije svoj status u međunarodnim okvirima stalno podiže na viši nivo.
        

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza