Naslovna  |  Ne propustite!  |  G.Milanovac: Otvorena dokumentarna izložba „Milutin Milanković - život i delo“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

30. 10. 2015. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1.

G.Milanovac: Otvorena dokumentarna izložba „Milutin Milanković - život i delo“

U organizaciji Udruženja „Milutin Milanković“ iz Beograda i Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje „Kulturni centar“ iz Gornjeg Milanovca u Modernoj galeriji „Kulturnog centra“, otvorena je dokumentarna izložba „Milutin Milanković – život i delo“.

Predsednik Opštine Milisav Mirković, izrazivši zadovoljstvo što mu je pripala ta čast da svečano otvori ovu izuzetnu dokumentarnu izložbu i čestitajući organizatorima, istakao je da Gornji Milanovac održavanjem ove dokumentarne izložbe daje svoj skromni doprinos čuvanju uspomene na lik i delo ovog naučnika koji je sva svoja naučna dostignuća ostvario u Srbiji.

 

 

    U ime organizatora prisutnima su se obratili general Milan Stanimirović i Slavko Maksimović, predsednik Udruženja „Milutin Milanković“ i Dragan Arsić, direktor Ustanove za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje „Kulturni centar“, a otvaranje izložbe upotpunilo je čitanje odlomka iz Milankovićevog dela „Kroz vasionu i vekove“.

 

 

Prošle, 2014. godine, obeležena su četiri značajna događaja iz života Milutina Milankovića: 135 godina od rođenja, 110 godina od promovisanja u doktora tehničkih nauka, 105 godina od dolaska na univerzitet u Beogradu i 60 godina od dobijanja Zlatne doktorske diplome Visoke tehničke škole iz Beča.

 

 

     Uspomenu na ovog velikog srpskog i svetskog naučnika, koji je bio na neki način zapostavljen i skoro zaboravljen, čuva udruženje nazvano njegovim imenom. Afirmisan je prvo u svetu zbog revolucionarnosti teorija o ledenim dobima koje su ga učinile besmrtnim u svetu nauke, a danas je naš najcitiraniji naučnik i to posebno od kada je aktuelna priča o klimatskim promenama. Njegov lik se od 2012. godine nalazi na novčanici od 2.000,00 dinara.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza