Naslovna  |  Ne propustite!  |  Danas su Sveti Kozma i Damjan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

14. 11. 2015. Srbija

Izvor: ObjektivNo1.

Danas su Sveti Kozma i Damjan

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetog Kozmu i Damjana, odnosno slavu poznatu kao Vrači.

Ova slava je poznata po tome i što je proslavljaju lekari. Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Prvi privatni lekari Čačka su 1992. godine, kasnije i sa kolegama iz državnog sektora, nastavili su da slave slavu koja je nakratko bila prekinuta.

Naši zaštitnici sveti Kozma i Damjan su braća po telu i duhu, poreklom iz Azije, od majke hrišćanke i oca neznabošca. Pošto su rano ostali bez oca, majka je uložila veliki trud i vreme da ih vaspitava u hrišćanskom duhu.

Ljudi su ih nazvali Besrebrnici ili Bezmitni, jer nisu uzimali novac dok su lečili bolesne ljude i usput širili hrišćanstvo. Rezultati njihovog lečenja bili su impresivni, začuđujući, često isceliteljski. Zbog toga su ih smatrali svecima.

 

 

Damjan i Kozma se kao čudotvorci pominju i u Bibliji. U Jevanđelju po Mateju (10.8) Hrist im daje zapovest da ne smeju naplaćivati svoje isceliteljske sposobnosti rečima: “Badava dobiste čudotvorne moći, badava ih delite“.

Jedno od predanja kaže i da su ovi iscelitelji izlečili rimskog cara Karina od misteriozne bolesti zbog koje nije mogao da ustane iz kreveta. Kada ih je car navodno pitao kako da im uzvrati i da mogu da traže od njega šta god hoće, oni su mu odgovorili da žele da prihvati hrišćanstvo kao veru i da se svaki dan ispoveda Bogu.

Istorijski podaci međutim ukazuju na to da su Damjan i Kozma ubijeni 284. godine upravo zato što su uz lečenje propovedali hrišćanstvo. Po jednom predanju, masu koja ih je kamenovala predvodio je njihov nekadašnji učitelj jer im je zavidio na slavi koju su stekli.

Damjan i Kozma se praznuju dva puta godišnje 14. novembra i 14. jula.

U našem narodu Sveti Vrači (Sveti Vračevi) su zaštitnici lekarske profesije.

Napišite nam u komentarima da li slavite Svete Vrače i na koji način ovu slavu proslavljate, kao i da li ćete danas ići kod nekoga u goste ovim povodom?

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza